Punajuuripiirakkaa

Talvi- illan kunniaksi päätin pyöräyttää terveellisen punajuuripiirakan. Pohjana on kaupan valmis ruispiirakkataikina, joka kaulitaan vuokaan ja esipaistetaan 10 minuuttia 200 asteessa.

Täytteen aineet sekoitetaan keskenään:

-pötkö punajuuri-perunasosetta (Pirkka)

-purkki kevytkermaviiliä

-3 munaa

-mustapippuria, timjamia, ripaus suolaa

-täytteen päälle 1/2-1 purkillinen fetajuustoa  ja mantelilastuja/pinjansiemeniä.

paistetaan 200 asteessa noin 35 minuuttia ja annetaan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

 

Kinuskikakkua

Kinuskikakun pohjana on 5 munan sokerikakkupohja helpolla ohjeella: riko 5 munaa lasiin, saman verran toiseen lasiin sokeria, ja kolmanteen vehnäjauhoja. Lisää jauhojen joukkoon pari teelusikallista leivinjauhetta. Osa jauhoista voi olla myös perunajauhoja.

Sokeri ja munat vatkataan vaahdoksi, lisätään jauhoseos varovasti sekoitellen ja kaadetaan seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paistetaan alatasolla 175 astetta noin puoli tuntia, kakku on kypsä kun se alkaa irrota vuuan reunoista ja hammastikulla koittaessa tikkuun ei jää mitään.

Väliin tuli vaniljainen täyte, vaniljakiisselin ja kermavaahdon sekoitus. Kiisseliin oli lisätty myös hieman liivatetta, mutta se ei tuntunut hyytyvän kunnolla, joten otin vain osan kiisselistä ja sekoitin kermavaahdon joukkoon, lisäsin vielä vaniljajauhetta.

Kakun kostutin maidolla, johon oli lisätty teelusikallinen vaniljajauhetta, pohjalle laitoin banaaniviipaleita, niiden päälle vaniljatäytettä ja ripottelin sekaan vielä sokeroituja puolukoita.

Kinuskin keittelin kakun päälle helpolla ohjeella, 2 dl fariinisokeria, 2 dl kuohukermaa. Annetaan kiehua hiljakseen n. 20 minuuttia, kunnes kinuski on selvästi paksua. Levitetään kakun päälle aikailematta, sillä kinuski jähmettyy nopeasti. Hieman enemmänkin olisi kinuskia saanut olla, vaikka 3 dl ja 3 dl, kannattaa tehdä hieman reilumpi satsi jottei lopu kesken. Myös päälipinta jäi epätasaiseksi johtuen kakun pinnan epätasaisuudesta.

Reunoille ja päälle flora vispiä terästettynä vaniljakreemijauheella, lisänä on muutama pieni marsipaanikukkanen. Alareunassa koristeena on pähkinärouhetta.